CryptoMaker
Explainers

Hoe werken Pump & Dumps?

CryptoMaker
#Pump & Dump#Market Manipulation#Scams#Trading

Een Pump & Dump is een vorm van marktmanipulatie waarbij de prijs van een activum kunstmatig wordt opgedreven (“gepompt”) door valse of misleidende informatie te verspreiden, waarna de prijs snel instort (“gedumpt”) en de manipulators winst maken ten koste van nietsvermoedende beleggers. Pump & Dumps komen vaak voor in de wereld van cryptocurrency’s en penny stocks, waar de lage liquiditeit en hoge volatiliteit het gemakkelijker maken om de prijs van een activum te manipuleren.

Hoe werkt een Pump & Dump?

Een Pump & Dump begint meestal met een groep manipulators die samenwerken om de prijs van een activum op te drijven. Ze verspreiden valse of misleidende informatie over het activum, zoals positieve nieuwsberichten, geruchten of valse kooporders, om investeerders aan te moedigen om het activum te kopen. Naarmate de prijs van het activum stijgt als gevolg van de toegenomen vraag, verk

Waarom zijn Pump & Dumps gevaarlijk?

Pump & Dumps zijn gevaarlijk omdat ze beleggers misleiden en hen dwingen om te investeren in activa die kunstmatig zijn opgedreven. Zodra de prijs van het activum instort, verliezen nietsvermoedende beleggers hun geld terwijl de manipulators winst maken. Pump & Dumps kunnen ook schadelijk zijn voor het vertrouwen in de markt en kunnen leiden tot strengere regelgeving en toezicht.

Hoe kun je een Pump & Dump herkennen?

Het is belangrijk om waakzaam te zijn en Pump & Dumps te vermijden. Enkele tekenen dat een activum mogelijk het doelwit is van een Pump & Dump zijn:

Hoe kun je jezelf beschermen tegen Pump & Dumps?

Om jezelf te beschermen tegen Pump & Dumps, is het belangrijk om waakzaam te zijn en je onderzoek te doen voordat je investeert in een activum. Enkele tips om jezelf te beschermen zijn:

Door waakzaam te zijn en jezelf te beschermen, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van een Pump & Dump en je investeringen veilig houden.

← Terug naar blogs